preview

Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín, příspěvková organizace

Základním posláním školy je učit a vychovávat zejména absolventy škol s upraveným obsahem vzdělávání, speciálních škol nebo méně úspěšné žáky základních škol, kteří vyžadují speciální pedagogickou péči, ve zřízených učebních oborech podle platných učebních dokumentů. Při organizaci vyučovacího procesu se řídíme novým školským zákonem platným od 1. 1. 2005 č.561/2004 Sb. Teoretická výuka probíhá v prostorách školní budovy, odborný výcvik je zajišťován převážně na smluvně zajištěných pracovištích a ve školních dílnách. Součástí školy je školní jídelna, cvičné kuchyně, cvičná pekárna, cvičná prodejna, cvičná prádelna a prostory školních malířských a zednických dílen.Vedlejší hospodářská činnost je prováděna v souladu se zřizovací listinou na základě živnostenského listu- hostinská činnost- kromě žáků a zaměstnanců se ve školní jídelně stravují i cizí strávníci.Škola je relativně nová budova, jejíž interiéry odpovídají nejnovějším estetickým i hygienickým normám. Ve škole se nachází vlastní školní jídelna, kde žáci některých oborů vykonávají svou praxi. Máme také učebnu PC, vybavené videoučebny a pro volný čas dětí několik stolů na stolní tenis, které mohou žáci využívat během přestávek a po vyučování. Pro hodiny tělesné výchovy využíváme místní sportovní halu a za příznivého počasí hřiště Sportovně rekreačního areálu u hlučínské štěrkovny. Během školního roku žáci navštěvují filmová představení v místním kině a jezdí na divadelní představení do divadla Petra Bezruče v Ostravě. V rámci odborné přípravy organizujeme exkurze žáků - pekárny, Seliko Opava, Balakom, Dřevařské závody, cukrovaru, apod. Sportovně nadaní žáci se mají možnost účastnit soutěží mezi obdobnými učilišti celé Severní Moravy. V případě zájmu žáků organizujeme lyžařský výcvikový kurz.Pro žáky můžeme zajistit ubytování na domově mládeže v blízkých Šilheřovicích.

preview

RB Střední odborné učiliště autoopravárenské, s.r.o.

V budově na Zengrově ulici probíhá teoretické vyučování a praktické vyučování prvních ročníků.Na třech patrech najdete moderně zrekonstruovaný interiér, účelně zařízené třídy, počítačovou učebnu, jazykovou učebnu,vše vybavené nejmodernější audiovizuální technikou, tělocvičnu, posilovnu i vlastní bufet.Praktická výuka prvních ročníků se odehrává ve skvěle vybavených dílnách, ve kterých se na svou budoucí profesi připravují automechanici, autoelektrikáři a karosáři. Dílny praktického výcviku jsou takovým miniautoservisem, ve kterém najdete hned několik výukových vozidel. Studentům druhých a třetích ročníků odbornou praxi zajišťují vybrané, nadstandardně vybavené autoopravny v Ostravě a okolí. Studenti pracují pod dohledem zkušených profesionálů, pravidelný kontakt s běžným pracovním procesem, nejmodernější technikou a kvalitními odborníky autoopraven dává po absolvování výuky ty nejlepší předpoklady dobře se uplatnit v praxi a po čase třeba i ve vlastní firmě.Cílem RB SOU autoopravárenského je vychovat nejen solidně připraveného a přemýšlejícího odborníka, o kterého bude v autoopravnách stále velký zájem, ale všestranně připraveného člověka s kulturním a všeobecným přehledem, který si uvědomuje nutnost jazykového vzdělávání. Jednou z cest, které velmi ovlivňují názor, mladých lidí, jsou pobyty v zahraničí, které učiliště pravidelně pořádá. V poslední době byli chlapci nadšení děním v automobilce Peugeot v Paříži, ve firmě OPEL v německém Rüsselsheimu, v automobilce BMW v Dingolfingenu u Mnichova, ve Fiatu v blízkém Polsku. Velmi nadšeně se vždy vrací ze sportovních pobytů u moře, několikrát z chorvatské Trpaně, naposledy z italského Cesenatica…Život na učilišti dopolední výukou opravdu zdaleka nekončí. Žáci nemusí svůj volný čas trávit na ulici. Naše škola jim nabízí velmi lákavou alternativu k jistě snazšímu nicnedělání. Víkendové výlety, různé adrenalinové pobyty, nejrůznější zájmové kroužky – počítačový, karosářský, renovace veteránů, klub elektrikářů, velmi populární jsou samozřejmě ty sportovní – volejbal, florbal, sálová kopaná, stolní tenis, naši žáci velmi rádi tráví čas v místní posilovně. Tělocvična žije i ve večerních hodinách, kdy její pronájem využívá široká veřejnost. 

preview

Soukromá obchodní akademie Opava s.r.o.

Vážení rodiče, vážení žáci základních škol,opět se přiblížila doba, kdy se podobně jako v minulých letech Vaši starší kamarádi a kamarádky, budete rozhodovat na jakou střední školu se přihlásit, případně jaký učební obor si zvolit.Když dovolíte, rád bych Vám k tomu sdělil několik slov.Budete třeba váhat mezi učebním oborem a střední školou. Mohu-li si dovolit doporučit, v každém případě dejte přednost střední škole. Pro Vaši budoucnost má význam dosažení co nejvyššího vzdělání. Nic nedejte na to, že Vám třeba někdo naznačuje, že nejste tzv. studijní typ. Rozhodující pro Váš úspěch ve středoškolském studiu je pouze Váš zájem, Vaše snaha, podpora rodičů a pochopitelně škola, kde se Vám budou učitelé citlivě a důsledně věnovat.Tyto, jak se domnívám, a dlouholetá praxe mi dává za pravdu, nejdůležitější předpoklady Vašeho studijního úspěchu najdete jistě v plné míře pouze a jedině na soukromé střední škole. Doba pokročila a začíná být zřejmé, že v celém skutečně vyspělém a civilizovaném světě jsou za nejperspektivnější a nejflexibilnější pracovníky považováni ti, kteří se vzdělávali, nebo vzdělávají na soukromé škole. Mohl bych uvést celou řadu důvodů proč tomu tak je, ale bylo by to dost dlouhé povídání. Je to proto, že soukromá škola je mimo jiné už podstatou své existence velmi svobodná vzdělávací instituce, která si klade za cíl vychovat sebevědomé a schopné jedince, kteří půjdou ve svém životě vstříc úspěchu. Výhodou soukromé střední školy je i skutečně individuální přístup ke každému studentovi. Z výše uvedených důvodů si dovoluji nabídnou Vám možnost studia na naší školeTeď asi to nejdůležitější – vhodný obor. Pokud máte v úmyslu studovat po ukončení střední školy lékařství, eventuelně přírodní vědy, pak se samozřejmě ucházejte o studium na gymnáziu.V případě jiné studijní orientace je správné zvolit střední odbornou školu.Proto si Vám dovoluji nabídnout studium oborů Ekonomika a podnikání v různých zaměřeních, který vychází z oboru Obchodní akademie. Je to tradiční značka, která existovala, existuje a bude existovat, o níž si u nás i v zahraničí, což je rovněž důležité, každý udělá představu, co asi umíte a jaké pracovní posty můžete zastávat.Samozřejmě, pokud se rozhodnete po maturitě pro studium VŠ směru, který si zvolíte budete taktéž dobře připraveni.Nově od roku 2021 u nás lze studovat nový obor Sociální činnost, vhodný pro zájemce o práci v sociálních službách. Kvalifikovaných pracovníků v tomto oboru je stále nedostatek, takže absolventi se nemusí obávat o své uplatnění.Úspěšnou volbu vhodné školy a studijního oboru Vám přejePaedDr. Josef Gabrhelředitel a zřizovatel školy